Startsidan

-

Om oss

Tolv är ett magiskt tal

Tolv Det finns heliga tal, till exempel tre, sju, nio och tolv. Heligheten har ofta religiös grund. Just talet tolv hör samman med månens omlopp och anger en fullständig cykel.

För Axling & Westerlund har talet tolv utvecklat sig till ett magiskt tal. Utvecklingen startade vid köksbordet i slutet av 70-talet. Runt detta bord samlades de unga, arga Axling & Westerlund för att gemensamt skriva av sig olycka såväl som lycka.

Bredvid den välfyllda tekannan, den tuggade blyertspennan och det skrynkliga pappret sågs allt oftare ett kexpaket av märket Brago. Dessa mördegskex hade ett inspirerande inflytande på Axling & Westerlund. Och konsumtionen steg. Någonstans här i historien nåddes inspirationsmaximum - efter att ha ätit 12 kex var, kom skrivandet igång.

I ett sådant läge, vad var mer naturligt än att samla dikterna i grupper om tolv? Så föddes en lång serie av diktsamlingar med temat "12 dikter om ..."

Talet tolv är alltså inte historielöst. I Sverige var talet tolv så viktigt att det fick ett eget begrepp - dussin. Men magiken i talet tolv är ingen dussinvara.

-

Upphovsskyddat © 2004 - 2024